پس از نوسانات کاهشی بازار ارز در روز یکشنبه، قیمت شاخصهای این بازار در روز دوشنبه اصلاح شد. پس از انتشار خبر از سرگیری مذاکرات هستهای با دولتهای اروپایی از جمعه پیشرو، دست فروشندگان در معاملات ارزی بالا رفت، اما بخشی از افت قیمت نسبتا شدید
پس از نوسانات کاهشی بازار ارز در روز یکشنبه، قیمت شاخصهای این بازار در روز دوشنبه اصلاح شد. پس از انتشار خبر از سرگیری مذاکرات هستهای با دولتهای اروپایی از جمعه پیشرو، دست فروشندگان در معاملات ارزی بالا رفت، اما بخشی از افت قیمت نسبتا شدید روز یکشنبه در بازار دیروز جبران شد. تحلیلگران معتقدند که نرخ دلار با حمایت کانال ۶۸هزارتومانی مواجه شده و جهت تداوم روند کاهشی، بازار نیازمند اخبار مثبت بیشتر است.
دلار در کانال 68 هزار تومانی ادامه نداد. بهنظر میرسد پتانسیل کاهشی اخبار منتشر شده در روز یکشنبه به اتمام رسیده است. در روز یکشنبه خبری مبنی بر ازسرگیری مذاکرات هستهای با 3 کشور اروپایی فرانسه، آلمان و بریتانیا منتشر شد که توانست انتظارات تورمی فعالان بازار را تحت تاثیر قرار دهد. به عقیده تحلیلگران درصورتی که گفتوگوهای تازه منجر به گشایش تحریمها یا هرگونه بهبود در روند تجارت خارجی کشور شود، میتواند با بهبود چشمانداز اقتصادی موجب کاهش سطح انتظارات تورمی شود. انتظارات تورمی یکی از مهمترین عوامل ناترازی عرضه و تقاضای ارز در کشور است.
با شکلگیری چنین انتظاراتی در جامعه، افراد با هدف در امان نگاه داشتن داراییها خود از موج تورمی اقدام به تبدیل ریال به کالاهای سرمایهای میکنند. به دلیل ارزش نسبتا ثابت و کارکرد جهانی ارزهای شاخص مانند دلار یورو و پوند، این اسکناسها به کالای سرمایهای تغییر کارکرد داده و تقاضا برای آنها افزایش مییابد. در سالهای اخیر شرایط تورمی کشور و همچنین وجود موانع سنگین تحریمی در مسیر تجارت خارجی کشور، خرید ارز با هدف سرمایهگذاری و مقابله با تورم در میان افراد جامعه به یک عادت تبدیل شده است. درنتیجه اخباری که سیگنال بهبود این فضا را به بازار مخابره کند از سطح تقاضای کاذب موجود برای شاخصهای ارزی میکاهد.
اسکناسهای خارجی در بازار روز شنبه به قلههای تاریخی خود رسیدند. عامل حضور نرخها در قله انتشار خبر صدور قطعنامه جدید علیه برنامه هستهای ایران در شورای حکام سازمان انرژی اتمی بود. این قطعنامه احتمال افزایش تحریمهای اقتصادی را ایجاد کرد. اما خبر شروع مجدد مذاکرات بخشی از اثر خبر قطعنامه را خنثی کرد. با توجه به اصلاح بخشی از روند کاهشی بازار در روز دوشنبه، میتوان گفت همچنان اثر قطعنامه جدید در بازار مشاهده میشود. تحلیلگران معتقدند اخباری که از حاشیه نشست پیشروی کشورهای اروپایی و ایران منتشر خواهد شد میتواند مسیریابی جدید شاخصهای ارزی را مشخص کند. در این میان برخی دیگر از فعالان بازار معتقدند که رشد قیمت صورت گرفته در بازار روز دوشنبه میتواند ناشی از اخبار غیررسمی مرتبط با احتمال پاسخ قاطع ایران به رژیم صهیونیستی باشد. در ساعات پایانی روز یکشنبه موج جدیدی از اخبار مرتبط با پاسخ احتمالی ایران به رژیم صهیونیستی منتشر شد که عدم تداوم حضور دلار در کانال 68هزار تومانی نیز میتواند به همین دلیل باشد.
سکه ریخت، دلار رشد کرد
دیروز دوشنبه 5 آذر ماه روند نرخ شاخصهای ارزی در معاملات غیررسمی بازار ارز تهران افزایشی بود. دلار آزاد که بازار روز یکشنبه را در رقم 68 هزار و 650 تومان پایان بخشیده بود در بازار صبح روز گذشته در رقم 68 هزار و 900 تومان آغاز به کار کرد. در ادامه بازار روز گذشته شیب نمودار افزایشی قیمت این ارز بیشتر شد. در پایان بازار، قیمت دلار با رشد 700 تومانی نسبت به نرخ روز گذشته در رقم 69 هزار و 350 تومان از حرکت ایستاد. یورو نیز در بازار روز گذشته حدود 600 تومان گران شد و در رقم 72 هزار و 800 تومان معامله شد. اما برخلاف رشد قیمتهای صورت گرفته در بازار ارز، روند قیمت قطعات مختلف سکه در روز گذشته کاهشی بود. سکه طلا طرح جدید با افت 300 هزار تومانی در رقم 51 میلیون و 700 هزار تومان معامله شد. نیم و ربعسکه نیز هر یک 220 و 350 هزار تومان افت کرده و در ارقام 26 میلیون و 600 هزار تومان برای نیمسکه و 16 میلیون و 500 هزار تومان برای ربعسکه معامله شدند.
منبع: دنیای اقتصاد